Om oss

Det här är vi

Foto: Torbjörn Samuelsson

 

Bengt af Klintberg

är en av landets främsta folklorister som har hedrats med professors namn för sina insatser. Han har framför allt blivit känd för sina böcker om gamla och nya folksägner. År 1986 utkom Råttan i pizzan, en bok som blivit något av en klassiker. Där fanns ett stort antal moderna så kallade vandringssägner som gav upphov till ett alldeles nytt begrepp i svenska språket: klintbergare. Med detta avses korta, dramatiska berättelser från gränsområdet mellan fantasi och verklighet, framförda med stildrag som ska öka trovärdigheten, till exempel lokalisering av händelserna till namngivna orter. Bengt af Klintberg har även gett ut diktsamlingar och en samling berättelser från barndomen.

Se också: www.bengtafklintberg.se

 

 

 

 

 

Christina Mattsson

är folklorist och tidigare radiomedarbetare och styresman för Nordiska museet. Hon har svarat för tusentals program i Sveriges Radio om svenska traditioner. 1992-1999 var hon rikskanalchef för P 2 och chef för Berwaldhallen. 2001-2015 var hon styresman för Nordiska museet.

I sin egenskap av visforskare är hon specialiserad på svenska skålvisor och har gett ut flera böcker i ämnet, bland annat Från Helan till Lilla Manasse (2001), men även en biografi om tonsättaren och viskompositören Lille Bror Söderlundh (2000) och nu senast Jobs keramik och textil (2018)

Se också: www.christinamattsson.se

Folkminnespodden

var fortsättningen på ett samarbete som pågått sedan 1970-talet; bland annat den annorlunda folkviseutgåvan Fula visboken (1977), en samling erotiska visor med ett förord av Bengt Anderberg.

Från årsskiftet 2019 produceras inga nya Folkminnespoddar, däremot finns mer än 100 Folkminnespoddar sparade på nätet som kan lyssnas på om och om igen!